Staatssecretaris Wiebes wil huuraftrek voor ZZP’ers beëindigen

In augustus heeft de Hoge Raad nog bepaald dat ZZP’ers onder bepaalde voorwaarden de huurkosten van hun huurwoning van de winst mogen aftrekken. Het gaat hierbij om ondernemers die minimaal 10% van hun werkzaamheden vanuit hun huurwoning uitvoeren en nog niet met de belastingdienst hebben afgerekend. Ondernemers die al meerdere jaren actief zijn, kunnen dus niet alsnog gebruik maken van de regeling.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft afgelopen dinsdag in een schriftelijke reactie aan de Tweede Kamer laten weten de regeling te gaan schrappen. Als voornaamste reden noemt hij de kosten waar de overheid mogelijk tegenaan gaat lopen.

Momenteel maakt slechts 1% van de ZZP’ers gebruik van de regeling, maar verwacht wordt dat er door alle media aandacht meer ZZP’ers gebruik gaan maken van de regeling. De kosten kunnen hierdoor oplopen tot een bedrag van een half miljard euro.

Voor ZZP’ers, die vanuit een zelfstandige ruimte hun werkzaamheden uitvoeren, zal het voorstel geen veranderingen met zich meebrengen.

De brief van staatssecretaris Wiebes kunt u hier nalezen.

 

Bronnen:

HR 12 augustus 2016, ECLI:NL:HR:2016:1899

Aanhangsel Handelingen II 2016/17, 287