Schade na de storm

De ‘Julistorm’ van 25 juli jl. heeft veel schade aangericht. Door harde windstoten zijn er veel bomen omgewaaid en dakpannen van het dak gewaaid. Volgens het Verbond van Verzekeraars zal de schade oplopen tot minimaal 13 miljoen euro. Deze schade zal vooral aan de woning, inboedel en de auto zijn.

 

Maar in hoeverre wordt de schade door de storm vergoed door de verzekeraar? Hiervoor moet u in de polisvoorwaarden van uw verzekering kijken, maar een aantal punten komen we in de meeste verzekeringen tegen.

 

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer er sprake is van een storm. Officieel is er sprake van storm wanneer de windkracht hoger is dan windkracht 9. De verzekeraar gaat echter uit van windkracht 7. De verzekeraar zal zelf bij het KNMI navragen welke windkracht er is gemeten en op basis hiervan beslissen of er sprake was van een storm.

 

Daarnaast moet er gekeken worden naar wat er is beschadigd en onder welke verzekering dit valt. Als het gaat om stormschade aan het huis, is de opstalverzekering vaak van toepassing. U kunt denken aan dakpannen die van het dak zijn gewaaid, schuttingen die kapot zijn gegaan en bomen die op de woning zijn gevallen.

 

Als er schade is ontstaan aan uw huis, is het verstandig om meteen contact op te nemen met uw verzekeraar. Ook is het handig om foto’s te maken van de ontstane schade en om niet meteen op te ruimen. Sommige verzekeraars of tussenpersonen willen de situatie ook zelf bekijken voordat zij beslissen tot uitkering. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen kunt u contact opnemen met uw verzekeraar.

 

Schade aan tuinmeubilair of andere inboedel in uw woning worden gedekt door de inboedelverzekering. Ook bij het melden van deze schade is het belangrijk om niet meteen op te ruimen en om overal foto’s van te maken. Hierdoor kan de verzekeraar zelf inschatten wat er moet gebeuren.

 

Het kan ook zijn dat uw auto is beschadigd door rondvliegende takken of omgevallen bomen. Ook hier is het belangrijk om te weten welke verzekering u heeft afgesloten. Bent u alleen WA verzekerd, zal er niet worden uitbetaald bij stormschade. Een WA verzekering dekt alleen de schade die bij een ander is aangebracht.

 

Als u een WA met beperkt of volledig casco heeft afgesloten, zal de verzekering waarschijnlijk wel de kosten vergoeden. Het is wel verstandig om dit in de polisvoorwaarden na te kijken. Het kan zijn dat het claimen van de schade invloed heeft op de premie die u betaald.

 

Als u stormschade heeft opgelopen, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar om de schade te claimen. U kunt dan meteen afspraken maken over het herstellen van de schade.

 

Bron: https://www.verzekeraars.nl/actueel/nieuwsberichten/Paginas/%27Julistorm%27-zorgt-voor-minimaal-13-miljoen-euro-schade.aspx